WebQuest
kurban ibadeti
wq_title

wq_title: kurban ibadeti
wq_description:
KURBAN İBADETİ
-Biz, (İbrahim’e) büyük bir kurbanlık vererek onu (İsmail’i) kurtardık. (Saffat 107)
– Cundub b. Sufyan radiallahu anh şöyle rivayet etmiştir: Kurban bayramı günü Hz. Peygamber aleyhisselam ile beraber hazır bulundum. Namazı kıldı, namazı bitirip de selam verince, namaz bitmeden önce kesilmiş olan bazı kurban etleri ile karşılaştı. Bunun üzerine: “Kim namazdan önce kurbanını kestiyse onun yerine bir kurban daha kessin. Kim kesmemiş ise besmele ile kessin” buyurdu. (Müslim)
Allahu Teala kullarına uymaları için emir ve yasaklar sunar. Allah’u Teala’nın kullarına sunduğu emir ve yasaklardan bir tanesi de kurban ibadetidir. Kurban ibadeti müslümanlar için önemli bir ibadet çeşididir. Vacip olan bir hükmü bulunan kurban ibadetinin zengin olan Müslümanlar tarafından yapılması vaciptir. Allah’a yaklaşılan şeyi, özel olarak da Allah’a yakınlık sağlamak, yani ibadet (kurbet) amacıyla belli vakitte belirli cinsten hayvanları kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Türkçe’de kurban kelimesi yalın olarak kullanıldığında kurban bayramında ibadet amacıyla kesilen hayvanı ve bu kesim işlemini ifade ederken diğerleri türüne göre “adak kurbanı, kefâret kurbanı” gibi özel isimler almıştır.
Hz. İsmail’in Kurban Edilmesi
Kurban kesme ile ilgili en önemli detay Hz. İsmail'in Allah-u Teala’ya kurban edilmesi için babası Hz. İbrahim tarafından kurbanlık olarak götürülmesidir. Allah-u Teala Hz. İbrahim’den oğlunu kurban etmesini istemiştir. Hz İbrahim bu konuyu Hz. İsmail açtığında ise Hz. İsmail ‘sana emrolunanı yap.’ diyerek babasına destek olmuştur.
Hz. İbrahim kendinden istenilen emri tam yerine getireceği sırada Allah-u Teala Hz. İbrahim'e Cebrail Aleyhisselam ile Cennetten bir Koç göndermiş Hz. İsmail'in yerine gönderilen bu Koç Allah-u Teâlâ'ya kurban edilmiştir. Bu sebeple kurban geleneğinin ve ibadetini dinimizde önemi çok büyüktür. Dinimizdeki önemini anlamak amacıyla her yıl Müslümanlar Kurban Bayramında kurban ibadetlerini yerine getirir. Böylece Allah'a olan şükür yerini yerine getirerek aç ve yoksul insanların doyurulmasına da destekler.
Kurban İbadeti Önemi
Kurban ibadeti İslam dininin emirlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Akıllı ve ergenlik çağına gelmiş olan kişiler zekat verecek düzeyde iseler kurban kesmek zorundadır. Kurban bayramı günlerinden bir tanesinde kesilir. Kurbanın kesilmesi ile ilgili detaylar oldukça önemlidir. Kurban kesimi bir ibadet olduğu için bu ibadetin en iyi şekilde yerine getirilmesi esastır.
-Kurban kesiminde hayvanlara eziyet verecek davranışlardan kaçınmak gerekir. Bu sebeple Kurbanı kesecek kişinin çok iyi bir kasap olmasında yarar vardır.
-Aynı şekilde kurbanın kesildiği alanın temizliğine dikkat etmek önemlidir.
-Kurban kesilirken hayvan kıbleye doğru yatırılarak kesilir.
-Kurban kesen kişinin kurbanı keserken ‘bismillahiallahuekber’ demesi gerekmektedir.
-Kurbanlık hayvanların sağlıklı ve belli özelliklere sahip olması gerekmektedir.
– (Ey Muhammed!) Onlara, Âdem’in iki oğlunun haberini gerçek olarak oku. Hani ikisi de birer kurban sunmuşlardı da, birinden kabul edilmiş, ötekinden kabul edilmemişti. Kurbanı kabul edilmeyen, “And olsun seni mutlaka öldüreceğim” demişti. Öteki, “Allah, ancak kendisine karşı gelmekten sakınanlardan kabul eder” demişti. (Maide 27)
– Enes (r.a.) şöyle rivayet etmiştir: Hz. Peygamber aleyhisselam aklı karalı alaca ve boynuzlu iki koç kurban etti ve bunları kendi eliyle kesti. Keserken de ayağını onların yanlarına basıp besmele çekti ve tekbir getirdi. (Müslim)
Hangi Hayvanlar Kurban Edilir? Özellikleri Ne Olmalıdır?
-Kesilecek hayvanlar ve kaç kişiye kadar kesilebileceği ile ilgili detaylar önemlidir.
-Koyun 1 kişi adına kesilir. En az 1 yaşında olması gerekir.
-Keçi 1 kişi adına kesilir. En az 1 yaşında olması gerekmektedir.
-Sığır 1- 7 kişi arasında kesilebilir. Hayvanın en az 2 yaşında olması gerekir.
-Deve 1-7 kişi arasında kesilir. Hayvanın en az 5 yaşında olması gerekir.
Kurban Çeşitleri Nelerdir?
- İslam dininde Kurban Bayramı dışında da belli zamanlarda kurban kesimi yapılabilir. Buna göre Adak kurbanı, Akika kurbanı, şükür kurbanı gibi kurbanlar da bulunmaktadır.
-Adak kurbanı bir iş ya da dileğin yerine getirilmesi ile kurban kesileceğini söylemesi ve bunun üzerine kurban kesilmesidir. Hayvanın etinden kesen kişi ve ailesi yiyemez tümü ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır.
-Akika kurbanı yeni çocuk sahibi olan anne babaların Allah'a şükretmek amacıyla kestikleri kurbandır. Akika kurbanının etinden kesen kişi ve ailesi de yiyebilir. Belli kısmı da fakirlere dağıtılmalıdır.
- Şükür kurbanı güzel bir Haber, eşya ya da ev alındığında Allah'a şükretmek amacıyla kesilen kurbana şükür kurbanı denir.
KİMLER KURBAN KESEBİLİR, KURBAN KESMEK KİMLERE FARZ KILINMIŞTIR?
Diyanete göre; kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir.
wq_gradelevel: College / Adult
wq_curriculum: Social Studies
wq_keywords: Hz. İsmail Hz. İbrahim Kurban Bayram İbadet Kurbanlık
Author(s): Alİ KarataŞ
Attachments

-
kurban kesme duası
Description: Kurban keserken okunan dua

-
İSLAM ANSİKLOPEDİSİ KURBAN
Description: KURBAN HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN BKZ.
The Public URL for this WebQuest:
http://zunal.com/webquest.php?w=777113
WebQuest Hits: 35
Save WebQuest as PDF